Зеленски разреши мобилизирането на затворници

Володимир Зеленски

Няма да приемат осъдени за убийства, изнасилвания и престъпления против националната сигурност

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон, който позволява на някои осъдени да служат в украинската армия, предаде УНИАН. Законът беше приет от Върховната рада на Украйна на 8 май. 

Мярката, която въвежда института за условно освобождаване на лица от изтърпяване на присъди за прякото им участие в отбраната на страната, ще касае някои категории осъдени украинци. 

Според закона не могат да бъдат мобилизирани лица, осъдени за тежки престъпления, по-специално за предумишлено убийство, изнасилване и сексуално насилие. А също и осъдените за престъпления против основите на националната сигурност.

Мобилизирането на затворници ще става само по решение на съда. 

То ще бъде доброволно, след съгласие от самия осъден и със съгласието на командира на войсковата част, в която той ще бъде зачислен.

"Близо пет хиляди осъдени се съгласиха, че е необходимо да се приеме закон за условно освобождаване чрез сключване на договор за военна служба", заяви заместник-министърът на правосъдието Елена Висоцкая. 

Тя отбелязва, че през април Министерството на правосъдието е провело анкета сред лишените от свобода, в която са били запитани за освобождаване чрез сключване на договор с армията.

"4500 хиляди осъдени отговориха с "Да", отбеляза Висоцкая.

Днес украинският президент подписа и закон, който налага глоби спрямо лицата, които не изпълняват правилата за мобилизация в украинските сили, т.е. укриват се от мобилизация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа